Nieuws

Hoogst persoonlijk

Onderzoek: welke krachttraining bij artrose?

11 juli 2019
Artikel Bregtje LinkedIn

In het Nederlands tijdschrift voor geriatriefysiotherapie presenteert Bregtje Rixten-Kuppens haar literatuurstudie naar het effect van krachttraining bij mensen met knie- en heupartrose.

Bregtje is fysiotherapeut bij Novicare in het oosten van het land. Bij de afronding van haar master geriatriefysiotherapie koos ze voor een onderzoek naar het effect van training bij artrose.

Artrose is een ziekte aan de gewrichten waarbij het kraakbeen dunner en van slechte kwaliteit wordt. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid en komt zeer veel voor bij ouderen. Fysiotherapeuten maken veel gebruik van krachttraining om pijn aan heupen en knieën te verminderen en dagelijkse bewegingen te vergemakkelijken. Bregtje onderzocht twee vormen van krachttraining die beiden goed toepasbaar zijn bij ouderen, namelijk spierhypertrofietraining en spieruithoudingsvermogentraining. Krachttraining gericht op spieruithoudingsvermogen leidt tot de vorming van nieuwe bloedvaatjes. Bij spierhypertrofietraining worden de spiercellen zelf groter. Omdat deze laatste veel intensiever en daardoor ook meer belastend is, is het belangrijk om te weten welke behandeling de voorkeur heeft.

Uit Bregtjes’ onderzoek, waarin ze 25 studies uit de literatuur met elkaar vergelijkt, wordt duidelijk dat beide vormen van krachttraining de pijn verminderen en het bewegen makkelijker maken. De resultaten laten een lichte voorkeur zien voor spierhypertrofietraining, maar er is nog verder onderzoek nodig om dit te bevestigen. Heb je interesse in de studie van Bregtje, of heb je vragen over de inzet van krachttraining, stuur dan een mailtje naar info@novicare.nl.