Nieuws

23 september 2024

De voordelen van regionale behandeling

Regionale invulling van behandeling in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg is een veelbesproken onderwerp. Het klinkt als de logische keuze om schaarse capaciteit goed in te zetten en te verdelen. Tegelijkertijd zijn veel initiatieven op dit gebied weinig concreet en kost het bovendien veel tijd om grote samenwerkingsverbanden op te zetten. Novicare heeft 15 jaar ervaring met het regionaal organiseren van behandeling, met als doel anders werken en meer mensen helpen. We praten met directeur Jet Wiechers over hoe je snel kunt profiteren van regionale samenwerking.

 

Wat is regionale behandeling eigenlijk?

Jet Wiechers, directeur bij Novicare

“Veel regio’s worstelen nog met wat ze eigenlijk bedoelen met regionale behandeling. Er is een intentie uitgesproken om regionaler te gaan werken, maar vaak is nog niet duidelijk wát dan precies regionaal moet worden. Daar kan onze ervaring hopelijk bij helpen. Het helpt om te beseffen dat behandeling uit verschillende onderdelen bestaat. Per onderdeel is het vervolgens de vraag of regionaliseren iets toevoegt. Binnen Novicare kunnen we daarmee spelen, omdat we binnen de organisatie kunnen kiezen op welk niveau we iets organiseren: per zorginstelling, regionaal of landelijk. Al 15 jaar werken we eraan om de behandeling dicht bij de cliënt te houden en tegelijkertijd regionale en landelijke voordelen te benutten. Met vallen en opstaan zijn we tot het inzicht gekomen dat de onderdelen binnen het begrip behandeling een verschillende optimale schaal hebben (zie schema, red). Onderdelen opschalen en goed laten functioneren kost vaak jaren. Omdat in veel regio’s nu snel resultaten wenselijk zijn, is mijn eerste tip in ieder geval om goede keuzes te maken in wat je eerst gaat doen. Zo houd je het behapbaar.”

Wat levert volgens jou het meeste op bij regionale behandeling?

“Als het gaat om efficiëntie, levert het samen organiseren van spoedzorg meer op dan je wellicht zou denken. Laatst sprak ik een huisarts die in de ontwikkeling van diverse huisartsenposten een belangrijke rol heeft gespeeld. Ze vertelde me dat als de huisartsenposten er niet waren gekomen, de huisartsenzorg waarschijnlijk was ingestort. Als er ’s nachts meer mensen dienst doen dan nodig, zijn die overdag minder inzetbaar, kost het meer geld dan nodig is én worden behandelaren onnodig belast. Toch aarzelen organisaties in de ouderenzorg en hun artsen om spoedzorg regionaal te combineren. Er zijn zorgen: is er genoeg kennis over de locatie en cliënten, hoe werken de behandelaren van andere organisaties, hoe druk worden de diensten, voel ik me dan nog wel veilig? En dat is begrijpelijk, maar ook allemaal zaken die met een professionele aanpak goed te regelen zijn.”

 

 

Dus jij zou spoedzorg als eerste oppakken?

“Spoedzorg én samenwerking in de eerste lijn. Dat is logistiek gezien echt een inkopper. Een relatief laag volume met hoge variatie, dat krijg je alleen goed werkend wanneer je planningen zoveel mogelijk samenvoegt. Gewoon zoals ze in Amsterdam met het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam al doen: via één planning artsen van meerdere organisaties inzetten. Ook mooi als er dan spreekuurlocaties zijn, want huisbezoeken zijn niet altijd nodig. Ik denk eigenlijk dat het regionaler samenwerken in de spoedzorg op deze manier heel snel geregeld kan worden, maar toch blijft het in veel regio’s nu nog bij een verkenning steken. Nu wordt de spoedzorg soms zelfs in z’n geheel uitbesteed aan een andere organisatie.”

Toenemend belang van schaal voor efficiëntie en kwaliteit

Toenemend belang van schaal voor efficiëntie en kwaliteit

Het valt op dat je planbare behandeling in woonzorgcentra niet noemt, dat organiseren jullie toch juist regionaal?

“De meeste uren van gespecialiseerde behandelaren zetten we inderdaad binnen woonzorgcentra in en van die tijd is het grootste deel planbare behandeling. Kleinere organisaties kunnen de continuïteit en kwaliteit van deze behandeling gezamenlijk beter borgen dan alleen. Dat is ook één van de redenen dat Novicare is ontstaan en voor veel kleinere organisaties samen behandeling invult. Voor grotere organisaties speelt dat minder. Als je naar effectiviteit kijkt, is er ook nog veel te winnen. Maar daarbij helpt schaal niet per se; het kan zelfs remmen. Het gaat vooral om een goede implementatie van een stepped care werkwijze, waarbij je direct doet wat passend is voor de cliënt en je processen daarop inricht. Die implementatie gaat over de samenwerking tussen behandelaren en zorgteams en is een proces op organisatieniveau. Door jaren aan dit thema te werken in samenwerking met veel vooruitstrevende mensen, hebben we binnen Novicare inmiddels veel kennis van stepped care en de daarbij horende werkprocessen. Dat is niet vanzelf gebeurd door behandeldiensten samen te voegen.”

 

 

Wat doen jullie landelijk en kan dat ook regionaal?

“Beleidsontwikkeling en innovatie deden we vanaf het begin voor de hele organisatie en is bij ons dus gaandeweg bovenregionaal geworden. Dat scheelt een boel dubbel werk en je kunt zo in de tijd die je erin stopt véél meer resultaat boeken. Per organisatie zijn vaak verschillende vakgroepleden meerdere dagen per jaar bezig met bijhouden van bijvoorbeeld WZD-ontwikkelingen, het voorbereiden van FTO’s, het organiseren van symposia of andere bijeenkomsten voor de vakgroep; dat kost ongemerkt veel tijd. Die voorbereiding kan denk ik ook prima plaatsvinden in regionale samenwerkingsverbanden. Bereikbaarheid voor ongeplande vragen organiseerden we voorheen regionaal, maar bleek op grotere schaal toch nóg beter te werken. Simpelweg omdat je landelijk je inzet beter kunt plannen, kwaliteit kunt verbeteren en daardoor minder kwetsbaar bent. Uiteraard blijft er ook in de regio voor iedere organisatie een spoedarts beschikbaar voor visites.”

 

 

Maar concreet: hoe ziet jouw ideale regionale behandeldienst er dan uit?

“Ik zou een samenwerkingsverband opzetten waarin je de dingen die het meeste opleveren zo snel mogelijk samen gaat doen. Ik denk dan vanuit efficiëntie aan spoedzorg (zowel overdag als in de avond- nacht,- en weekenduren), eerstelijnszorg en een paar praktische zaken op het gebied van beleid en opleiden. Vervolgens maak je op inhoud experts tussen organisaties laagdrempelig toegankelijk, bijvoorbeeld kaderartsen en behandelaren met kennis van specifieke doelgroepen. Qua structuur zijn er allerlei vormen mogelijk, maar ik zou het zo simpel mogelijk houden. Lang bezig zijn met de structuur of steeds mensen van links naar rechts schuiven kost veel energie en levert uiteindelijk geen extra ruimte voor cliëntenzorg op. Dat kan alleen door zo snel mogelijk anders te gaan werken. En we weten allemaal dat dat hard nodig is. Dus: doorpakken!”

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief