Nieuws

Een creatief vak vol innovaties!

Sophie van Dijk, basisartsWaar vind je nu een richting in de geneeskunde waar je de balans tussen werk en privé beter kunt inrichten? Een baan bovendien waar creativiteit en kwaliteit leidend zijn. Het waren vragen die Sophie van Dijk bezighielden in haar tijd als basisarts in verschillende ziekenhuizen. “Als leerschool vond ik het werken in een ziekenhuis fantastisch, zo blikt Sophie van Dijk terug op haar tijd als basisarts. “Toch knaagde er iets in mijn achterhoofd. Hoe lang houd ik dit vol?, vroeg ik me soms af. Soms viel het werken in een ziekenhuis me zwaar.”

 

Het antwoord op haar vragen vond Sophie in de richting van de Ouderengeneeskunde. In september dit jaar start ze bij Novicare met een driejarige opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde (SO). “Tijdens mijn coschappen werd ik al verrast door het coschap Ouderengeneeskunde. Voor mij bleek dit de ideale richting. Het is een breed vak waar je met veel verschillende mensen en ziektebeelden te maken krijgt. Eigenlijk ben je iedere dag weer bezig met nieuwe vraagstukken. Dat maakt het ook bij uitstek een erg creatief vak.”

 

Quote Sophie van Dijk, basisarts

Tijd en aandacht voor kwaliteit

In het ziekenhuis miste Sophie soms aandacht voor nazorg. “In de Ouderengeneeskunde is dit juist een zeer belangrijk aspect. Naast de cliënten zelf zijn ook familieleden belangrijke gesprekspartners. Ook hun vertrouwen moet je zien te winnen. Samen probeer je ervoor zorgen dat mensen zo prettig mogelijk hun laatste jaren beleven. Het bieden van die kwaliteit is waar je met z’n allen voor werkt. Als dat lukt, is dat echt erg belonend.”

 

Het zoeken naar een waardevolle, kwalitatief hoogstaande oude dag is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, zo meent Sophie. “We worden steeds ouder met z’n allen en het ziet er niet naar uit dat de vergrijzing snel afneemt. Integendeel. Het tekort aan artsen voor deze doelgroep neemt tegelijkertijd alleen maar toe.” Het zorgt ervoor dat de aankomend Specialist Ouderengeneeskunde en haar vakgenoten doorlopend naar nieuwe oplossingen moeten zoeken om goede zorg te kunnen blijven leveren. “Technische innovaties in de Ouderengeneeskunde bieden steeds meer mogelijkheden. Bij Novicare is het niet altijd de markt die leidend is in de zoektocht naar het zo nuttig mogelijk inzetten van nieuwe middelen. Dat ervaar ik als heel positief. Bij Novicare wordt juist ook eigen initiatief gewaardeerd.”

 

Bereidheid tot vernieuwen

Vanaf september gaat Sophie vier dagen per week aan de slag op een locatie van Novicare in Haarlem en één dag per week volgt ze college op de Vrije Universiteit in Amsterdam. De keuze voor een traject bij Novicare was een zeer bewuste, vertelt Sophie. “Het is bij Novicare een groep jonge artsen met veel energie. Daarnaast is de bereidheid tot vernieuwen hier erg groot. Het actief zoeken naar nieuwe oplossingen, daar staat Novicare ook echt voor. Voor mij was dit een van de doorslaggevende aspecten in mijn keuze.”

Ook de rol van haar supervisor vanuit Novicare was belangrijk, onderstreept Sophie. “Uit de adviezen en positieve feedback die ik van haar kreeg, bleek consequent dat ik veel vertrouwen en vrijheid krijg in de verantwoordelijkheden en de keuzes die ik maak in mijn vak. Die begeleiding heeft me echt bevestigd in het gevoel dat ik met deze keuze op de juiste weg zit.”

 

Meer weten over de opleidingsmogelijkheden bij Novicare? Je leest het bij Stage of opleiding.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief