Nieuws

10 april 2024

In gesprek met GZ-psycholoog Tessa Vanspauwen: “Hier kan ik echt wat bijdragen, op een manier die werkt voor mijn cliënten én voor mij.”

GZ-psycholoog en systeemtherapeut Tessa Vanspauwen wil een positieve bijdrage leveren aan de zorguitdagingen van de toekomst. Op een manier die werkt voor haar cliënten, de organisaties waar ze werkzaam is én haarzelf. Die plek heeft ze nu gevonden.

 

GZ-psycholoog en systeemtherapeut Tessa Vanspauwen

“Ik kan hier al mijn interesses nastreven: behandelen, lesgeven, me verdiepen in bepaalde expertise, multidisciplinair samenwerken. En dat op een manier die werkt voor mijn cliënten én voor mij”, vertelt Tessa Vanspauwen. Sinds drie jaar werkt ze bij Novicare als GZ-psycholoog en systeemtherapeut. Ze is gespecialiseerd in NAH-zorg en is vanuit Novicare werkzaam bij meerdere locaties van zorgorganisatie SGL in Limburg. Ook is ze docent bij de RINO groep, binnen de module neuropsychologie. “De combinatie van behandelen en lesgeven geeft veel diversiteit in mijn werk. Ik kan mijn ei kwijt op meerdere vlakken, daar krijg ik energie van. Het is fijn wanneer een organisatie dat aanmoedigt en faciliteert.”

 

Goede werk-privébalans

Het contrast met Tessa’s vorige baan is groot: “Ik werkte hiervoor in een ziekenhuis. Daar moest ik om half negen ’s ochtends aanwezig zijn, ook al stond er dan geen gesprek gepland. Die tijd gebruik ik dan liever om mijn administratie bij te werken en daarna mijn zoontje af te zetten op school. Dat kan nu gelukkig. Daarnaast vindt een deel van mijn afspraken online plaats, waardoor ik minder onderweg ben. Ik word goed ondersteund bij het clusteren van afspraken en reistijd, onze officemanager regelt dat in afstemming met de samenwerkingspartner. Ik heb nu een goede werk-privébalans. En ondanks dat ik deels vanuit huis werk, voel ik me echt onderdeel van een team.”

 

Zorg anders inrichten

“We moeten de zorg anders inrichten, willen we een groeiende groep cliënten goede zorg kunnen blijven bieden”, benoemt Tessa. “Hybride zorg, stepped care, zorg bij de cliënt thuis krijgen, multidisciplinair samenwerken, mediatieve behandeling: dat zijn allemaal zaken waarmee Novicare zich bezighoudt. Ik wist meteen dat ik hieraan wilde bijdragen.” Ook de geboden ontwikkelmogelijkheden spraken haar aan. “Ik heb me al volop mogen bijscholen en zal dat blijven doen. Bijvoorbeeld op het gebied van NAH, wat een relatief nieuw domein is. Om mij als expert in dat vakgebied te kunnen blijven ontwikkelen, is blijven leren noodzakelijk. Hier krijg ik gelukkig alle ruimte voor. Daarnaast leer ik enorm veel van mijn collega’s, die ieder weer hun eigen expertise en specialisatie hebben.”

 

 

“Het is hier echt kwaliteit boven kwantiteit, afgestemd op wat jij nodig hebt als behandelaar en mens.”
– Tessa Vanspauwen, GZ-psycholoog en systeemtherapeut

 

Breder dan de grenzen van je functie

Tessa’s rol als GZ-psycholoog is breed: “Ik ben op verschillende locaties waar ik werk regiebehandelaar. Een GZ-psycholoog in die rol is binnen de ouderenzorg op veel plekken nog nieuw, maar gezien de doelgroep waarmee ik werk is het juist heel logisch. De problematiek van cliënten met NAH is vaak voor een groot deel psychologisch. Ze worstelen bijvoorbeeld op het vlak van acceptatie en rouw. Ze zoeken naar hoe ze hun leven opnieuw kunnen indelen, wat ze nog wél kunnen en hoe hun relaties eruit gaan zien. Ik overzie als GZ-psycholoog goed wie waar ingezet moet worden om deze cliënten te behandelen en te begeleiden.” Ze besluit: “Ik vind het fijn om hier als GZ-psycholoog te werken, omdat Novicare breder kijkt dan de grenzen van je functie – je mag die functie op jouw manier invullen. Daarin word je gezien voor jouw expertise. Op deze plek kan ik echt wat bijdragen: met het oog op de uitdagingen van de toekomst, mijn eigen werkplezier en het leven van mijn cliënten. Het is hier echt kwaliteit boven kwantiteit, afgestemd op wat jij nodig hebt als behandelaar en mens.”

 

Ben jij benieuwd geworden naar het werken bij Novicare? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een goed gesprek of een praktijkbezoek.   

 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief