Nieuws

26 januari 2022

Investeren in leren en werken aan de toekomst

Stacy de Ruiter doorliep het eerste jaar van haar driejarige opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (SO) bij Zorggroep ENA. Samen met ENA-bestuurder Tamara de Kroon en haar begeleider namens Novicare Bob van Gelder kijkt ze terug op een jaar waarin ze veel ruimte heeft gekregen en genomen.

 

Tamara de Kroon, bestuurder Zorggroep ENA“Als je samen een crisis meemaakt en de schouders eronder hebt gezet, word je echt verbonden met elkaar. We missen Stacy dan ook.” Uit de mond van Tamara de Kroon, bestuurder van Zorggroep ENA niks dan lof over het functioneren van Stacy de Ruiter die het eerste jaar van haar opleiding als specialist ouderengeneeskunde bij Novicare doorliep bij Zorggroep ENA. “De tijd dat Stacy hier rondliep is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de coronaperiode. Een bijzondere tijd. We hebben samen veel crisissen meegemaakt en ze werd voor ons echt een gewaardeerde collega”, vertelt De Kroon.

 

Dicht op het vuur

Voor de zorggroep was het de eerste keer dat er een SO in opleiding een opleidingstraject volgde. De begeleider van Stacy was Bob van Gelder die namens Novicare als SO werkt bij Zorggroep ENA. Hij begeleidde eerder al dertien andere specialisten in spe, maar nu dus voor het eerst op zijn huidige werkplek. “Ik ervaar het als zeer positief dat een relatief kleine organisatie als ENA een opleidingsplek beschikbaar heeft gesteld”, vertelt Bob. “Opleiden betekent immers dat je soms niet gelijk knopen kunt doorhakken en dat eerst overlegd moet worden. Daar moet je de rust voor hebben. Dat is goed gelukt. Voor een SO in opleiding is een kleine organisatie als ENA overigens erg interessant. Lijntjes zijn kort, er is een warme sfeer en je zit al gauw dicht op het vuur bij waar beslissingen worden genomen.”

 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Volgens bestuurder De Kroon was het een bewuste keuze om haar zorggroep open te stellen voor toekomstige SO’s. “We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om capaciteit te delen, te behouden en uit te breiden. Net als Novicare voelen we de verantwoordelijkheid iets te doen aan de schaarste aan SO’s. Iemand opleiden is iets wat daar bij uitstek bij past. We moeten blijven investeren in leren. Zo werken we aan de toekomst.”

Ondertussen is bij ENA een tweede SO in opleiding aan de slag. Iets wat volgens De Kroon bevestigt dat het eerste opleidingsjaar goed is bevallen. Om iedere toekomstige SO een goed opleidingstraject te kunnen aanbieden moet je creatief zijn, aldus de bestuurder. “Bij ons vindt bijvoorbeeld geen revalidatie plaats, dus dat kunnen we niet aanbieden. Samen met Novicare, Stacy’s begeleider en zijzelf hebben we goed gekeken hoe we het traject daarop konden aanpassen.”

 

Actief deelnemen

Het leidde volgens Stacy zelf tot een jaar waarin ze veel heeft geleerd. “Ik heb veel ruimte gekregen en genomen om dingen op te pakken die ik zelf wilde. Het brede aspect van het specialisme ouderengeneeskunde spreekt me sowieso erg aan. Ook bij een kleine organisatie als ENA heb ik een goed beeld gekregen van wat je als SO in de chronische zorg doet en wat je kunt toevoegen.”

Volgens haar begeleider Bob van Gelder kon Stacy actief deelnemen in overleggen over het coronabeleid en nam ze hierin vaak zelf beslissingen. Iets wat Stacy zelf als heel prettig heeft ervaren. “De sfeer was fijn, ook al was er een crisis. Door het gevoel van saamhorigheid heb ik me als jonge dokter heel erg gewaardeerd gevoeld.”

 

Meer weten?

Ben je AIOS en geïnteresseerd in een opleidingsplek via Novicare? Neem dan contact op met onze afdeling HRM via 085 – 773 62 11 of reageer via het contactformulier. Meer informatie over Zorggroep Ena kun je vinden op www.zorggroepena.nl.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief