Nieuws

08 oktober 2020

“Leren van elkaar”

Opleidingsplek SO Zorggroep EnaSamen met onze partner Zorggroep Ena zijn we trots dat we nu ook in regio Oost Nederland een opleidingsplek voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde hebben! Bob van Gelder gaat als SO de opleidersrol vervullen en Stacy de Ruiter is de eerste Aios in deze regio. Met veel enthousiasme zijn Bob en Stacy de samenwerking gestart en ze vertellen waarom ze zich sterk maken voor het vak van SO.

 

Hemd van het lijf

Al 15 jaar maakt Bob van Gelder mensen enthousiast voor het vak ouderengeneeskunde. Hij vertelt waarom: “Het opleiden van een collega is een mooie manier om kennis over te dragen en startende collega’s een goede begeleiding in het vak te bieden. De arts in opleiding (Aios) vraagt mij vaak de hemd van het lijf. Dat is niet alleen prachtig om te zien, het helpt mij om mezelf scherp te houden en kritisch te blijven. Leren van elkaar! Dat is het mooie aan opleiden.”

 

Afwisselende combinatie

Bij Zorggroep Ena maakt Aios Stacy de Ruiter zich met begeleiding van Bob het vak eigen. Stacy heeft 2,5 jaar als basisarts gewerkt voordat ze met de opleiding begon. Ze startte in de geriatrie, daarna richtte ze zich op psychiatrie. “Ik was altijd benieuwd hoe het met de patiënten ging wanneer ze bij geriatrie waren ontslagen. Daarom ben ik als basisarts in een verpleeghuis gaan werken. Heel mooi om te zien hoe vraagstukken hier samen komen. Lichamelijke en psychiatrische klachten, ethische dilemma’s; het is een afwisselende combinatie. Nog mooier is het om te zien dat cliënten in verpleeghuizen juist nog veel proberen te ondernemen. Ik vind het een mooie taak om hen hierbij te helpen, nu als basisarts en straks als SO.”

 

Meer dan een blaasontsteking

Het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde is niet de enige reden waarom Bob mensen kennis wil laten maken met het vak: “Ik hoop mensen enthousiast te maken voor de ouderengeneeskunde. Niet alleen de Aios, maar ook verpleegkundig specialisten, huisartsen in opleiding en meer. Dat is mijn missie! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, biedt de ouderenzorg meer dan genoeg uitdaging. Er zijn veel verschillende problematieken, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied. Je hebt dus veel expertise nodig. In de opleiding Geneeskunde is dit vaak onderbelicht, dus extra leuk om te laten zien dat het anders is! Ik doe mijn best om dit aan het voetlicht te brengen.”

 

Ook Stacy merkte dit in de praktijk. “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik meer tijd heb voor cliënten. Ik kan ze echt leren kennen, en samen op zoek gaan naar de oplossing van hun probleem. In dit vak gaat het om veel meer dan basale zaken zoals een blaasontsteking. Voordat ik bij het verpleeghuis werkte had ik daar een ander beeld van. Het vak is juist heel breed, je ziet veel ziektebeelden en de impact die dit heeft op een cliënt. Mooi aan het vak is dat je het kan inrichten zoals je zelf wil. Ik wil straks als specialist ouderengeneeskunde ook buiten het verpleeghuis gaan werken, in de eerste lijn. Ook wil ik mij specialiseren in palliatieve zorg.’’

 

Bijzondere constructie

Logo Zorggroep EnaBob en Stacy werken met veel plezier bij opleidingsinrichting Zorggroep Ena. “Om iemand goed op te kunnen leiden is het belangrijk dat de organisatie zich ook wil ontwikkelen en ervoor open staat. Dat gevoel hebben we zeker bij Zorggroep Ena. Ze draagt de opleidingsplek een warm hart toe, dat maakt het werken daar fijn! Een bijzondere constructie is het wel. Vanuit de opleiding is men gewend dat een Aios bij één zorgorganisatie werkt. Bij ons gaat het om twee organisaties: Novicare en Zorggroep Ena. Wij vinden het super om vanuit Novicare te kunnen laten zien dat er verschillende manieren zijn om het vak uit te voeren!” zo sluit Bob af.

 

Ben jij benieuwd naar opleidings- of stageplekken bij Novicare? Bekijk bij Stage of opleiding onze mogelijkheden.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief