Nieuws

10 augustus 2023

Ouderenzorg: een bewuste kennismaking voor basisarts Lotte Doude van Troostwijk

De levenskwaliteit verbeteren van mensen die pijn of ongemak ervaren was voor basisarts Lotte Doude van Troostwijk de motivatie om Geneeskunde te gaan studeren. Omdat ze graag wilde kennismaken met de ouderenzorg en wij behandelaren graag een kijkje in onze keuken geven, werkt Lotte een jaar lang via TalentCare bij Novicare. Na een periode van stages en coschappen is daarmee haar werk als arts echt begonnen. Ze vertelt over haar jaar bij Novicare en haar kennismaking met de ouderenzorg.

 

Quote Lotte Doude van TroostwijkLotte koos heel bewust voor het werken in de ouderenzorg: “Ouderen zijn vaak heel nuchter en voelen zich oké bij hoe het leven is. Dat zorgt voor een fijne dynamiek.” Het leukste aan haar werk vindt ze de wekelijkse visites. “Dan ga ik langs bij mijn cliënten om te bespreken wat er aan de hand is en eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek te doen. Het gevaar is dan dat je te lang blijft praten, want ze delen vaak mooie verhalen over vroeger”, lacht ze. “Maar dat heeft een functie: naast dat ik een betere band krijg met mijn cliënten door ze structureel te bezoeken, komen sommige problemen zo vanzelf aan het licht.”

 

Zinvol contact

In het zoeken naar oplossingen voor die problemen is goed contact met het zorgteam op de locaties waar Lotte werkzaam is erg belangrijk. “Ik merk dat de zorgmedewerkers soms hun ervaringen met cliënten en gevoelens daarover met me willen delen. Waar ze mee zitten, wat ze meemaken, hun ideeën. En dat is waardevol, want zo leer ik niet alleen de zorgmedewerkers beter kennen, maar ook de cliënten. De zorgmedewerkers zijn mijn ogen en oren. Ik kom tenslotte maar één of misschien twee keer per week op locatie, zij zien de cliënten bijna iedere dag. Goed contact met het zorgteam is dus op meerdere manieren heel zinvol.”

 

Geen rangen en standen

“Wat ik bij Novicare meteen merkte, is dat er een informele sfeer is en dat de lijntjes kort zijn. Als ik iemand nodig heb die niet op dezelfde locatie als ik aan het werk is, dan kan ik die gewoon even opbellen. Dat is heel fijn”, vertelt Lotte, “Ik werd hier heel fijn binnen het team ontvangen en goed ingewerkt. Daardoor werk ik nu aardig zelfstandig, met de ondersteuning van mijn collega’s waar nodig.”

 

Van theorie naar praktijk

Lotte hoopt met haar werk de kwaliteit van leven van haar cliënten zoveel mogelijk te verbeteren. “Het geeft veel voldoening als je iemand kunt helpen door pijn of ongemak weg te nemen. Dat is waarom ik ooit Geneeskunde ben gaan studeren. Nu breng ik het in de praktijk in de ouderenzorg en ik heb hier bij Novicare een goede basis gelegd als arts.”

 

Wil je net als Lotte kennismaken met de ouderenzorg? Of ben je benieuwd naar het werken bij Novicare? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een goed gesprek of een praktijkbezoek.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief