Nieuws

06 juli 2022

Een leerzame keuzestage: het MDO-werkproces verbeteren onder het genot van gemberthee en vers fruit

Ooit een eigen Elektronisch Cliënten Dossier ontwikkelen, dat is de droom van AIOS ouderengeneeskunde Sarian van Rijs. Ze zit in haar derde jaar van de opleiding en deed een keuzestage van drie maanden bij Novicare. Ze kreeg een inkijkje in ons ECD en werkte mee aan de verbetering van het MDO-werkproces. “Een leerzame keuzestage waarin ik in korte tijd echt iets kon bijdragen.”

 

 

Sarian van Rijs, AIOS NovicareVrijheid

Sarian blikt terug: “Ik word enthousiast als ik terugkijk op de afgelopen drie maanden. Ik heb echt een bijdrage mogen leveren als arts. Binnen het MDO-verbeteringsproject, maar ook door mee te werken aan ECD-verbeteringen. Daardoor ervaren de behandelaren nu al minder administratieve last. Het enthousiasme en de ambitie van de Novicare-collega’s om zaken slimmer en efficiënter te organiseren, maakt dat ik de vrijheid voelde om actief taken naar me toe te trekken of interne scholingen te volgen. Ik raad iedere AIOS aan een keuzestage buiten de patiëntenzorg te doen. Het haalt je uit de waan van de dag en geeft inzicht in wat nog meer gebeurt in zorgorganisaties. Hoe lopen werkprocessen, hoe vorm je beleid en hoe manage je veranderingen? Het heeft mij ervan overtuigd dat ik in de toekomst patiëntenzorg ga combineren met andere zaken.”

 

Sarian werkte tijdens de keuzestage mee aan verbeteringen van ons ECD en draaide mee in een project om het MDO-werkproces te optimaliseren. “Het bieden van optimale zorg, daar geloof ik erg in. Het was heel leerzaam om te onderzoeken hoe je dat kunt realiseren. In dit geval door het MDO-werkproces te verbeteren. Door zorg slimmer te organiseren, kunnen we het toenemend aantal ouderen met minder behandelaren de juiste behandeling blijven geven. Fijn dat ik hieraan een bijdrage kon leveren.”

 

Zorg verlenen wanneer het nodig is

Wanneer een multidisciplinair overleg (MDO) gepland staat, kost dat een behandelaar in die week gemiddeld 15% van zijn tijd, inclusief voorbereiding. De exacte tijdsbesteding is afhankelijk van eigen ervaringen en hoe goed een behandelaar de cliënt kent. Sarian vertelt over de winst die hier te behalen is: “Wanneer je vanuit het oogpunt van optimale zorg kijkt naar een MDO is het bijzonder dat we regelmatig cliënten bespreken die stabiel zijn. Bloedwaardes doornemen bijvoorbeeld of medicatiereviews kunnen prima op een ander moment plaatsvinden. Het is veel relevanter om bij elkaar te zitten wanneer er iets speelt. MDO’s kunnen dus zeker efficiënter. Daarmee bieden we behandelaren meer ruimte om hun expertise in te zetten waar ze echt nodig zijn.”

 

Er volgde een onderzoekstraject naar regelgeving en mogelijke oplossingen. Sarian licht toe: “In de regelgeving staat niets vermeld over de frequentie van een MDO, wel dat er wordt verwacht dat je multidisciplinair werkt. Als we die frequentie mogen loslaten, hoe kunnen we dan het MDO-proces verbeteren met het doel van passende zorg en multidisciplinaire samenwerking voorop? Ons voorstel is dat het eerste MDO zoals gewoonlijk plaatsvindt zo’n 6 weken na opname. Volgende MDO’s plannen we in op basis van indicatie. Merk je tijdens een artsenvisite, zorgleefplanbespreking of overleg met andere disciplines dat de situatie van jouw cliënt verandert? Dat het ziektebeeld complexer wordt, gedrag verandert of de cliënt algeheel achteruitgaat? Dán plannen we een MDO. Ik geloof hierin. Omdat onze gezamenlijke deskundigheid wordt gevraagd wanneer het écht nodig is. Dit levert een tijdswinst op voor behandelaren en zorgmedewerkers en zorgt uiteindelijk voor kwalitatief betere zorg voor de cliënt.”

Opleidingsplek SO Zorggroep Ena

 

“Leren van elkaar”

AIOS ouderengeneeskunde Stacy de Ruiter had een opleidingsplek bij Novicare. Bij onze samenwerkingspartner Zorggroep Ena maakt ze zich met begeleiding van onze SO Bob van Gelder het vak eigen. Lees hun verhaal.

Wie volgt mij op?

Sarian sluit af: “Ik heb veel zin in mijn vervolgstage in de patiëntenzorg, die ik ook via Novicare ga doen, en maak graag plaats voor een AIOS die de pilot met het MDO-werkproces in Brabant wil helpen implementeren en verder wil uitwerken voor de andere Novicare-regio’s. De verse gemberthee en het verse fruit staan al voor je klaar.”

 

Ben je benieuwd naar opleidings- of stageplekken bij Novicare? Bekijk bij Stage of opleiding onze mogelijkheden.

 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief