Nieuws

06 november 2023

Natuurlijk blijft het leuk!

Novicare bestaat 15 jaar en heeft maar één missie: zorgen dat ouderen en mensen met een verstandelijke beperking goede specialistische behandelzorg (blijven) krijgen. Brede toegang willen bieden én omgaan met de enorm stijgende zorgvraag betekent dat we continu bezig zijn met ‘hoe kan het anders’. Hoe we dat doen en hoe we het leuk houden met elkaar, daarover vertelt directeur Jet Wiechers.

 

Hoe kijk jij naar de toekomst?

Quote Jet Wiechers Behandelzorg toekomst“Met enige spanning, maar wel positief. De tijd waarop we ons al lang voorbereidden, is nu in volle omvang aangebroken. Dat motiveert me enorm.  De toename in vraag ging in eerste instantie redelijk geleidelijk, maar stijgt nu heel snel. En zoals altijd zie je ook nu dat onder druk alles vloeibaar wordt. Dat is echt een kans. Alle regeltjes en verplichtingen: ze beperken ons, kosten tijd en we voelen aan alles dat het fundamenteel niet klopt om hieraan vast te houden. Nu is het moment om dit soort dingen overboord te gooien! En al onze ideeën over anders werken en hoe dat dan moet? Die wil iedereen nu ineens horen. Dat is wel gaaf natuurlijk.”

 

Vertel: hoe zie dat anders werken er dan uit?

“Ik zie drie grote bewegingen die opgeteld best een ander plaatje geven: stepped care, een andere inrichting van spoedzorg en behandelen op basis van een proactieve planning en ondersteuning. Mede daardoor ziet ook de agenda van de behandeaar er anders uit: minder verstoringen en meer geplande zorg waarbij de behandelaar bijgestaan wordt door medische ondersteuning en het dagwaarnemingsteam. Daardoor kun je meer tijd met focus aan cliënten besteden. En tegelijkertijd blijft de kern van het werk absoluut hetzelfde. Het gaat om cliënten helpen, proactief zijn, kennis inzetten, multidisciplinair werken en flexibel genoeg zijn om de goede dingen te kunnen doen.”

 

Een mix tussen oud en nieuw dus

“Ja, eigenlijk wel. En tussen dichtbij en op afstand, gepland en flexibel. We moeten het vooral niet over één boeg willen gooien, maar juist slim combineren.”

 

Stepped care moet je even toelichten

“Ik praat liever over ieders talenten, opleiding en ervaring maximaal benutten. Of: gewoon normaal doen met elkaar. Want hoe meer ik met dit onderwerp bezig ben, hoe meer me opvalt hoeveel er vanuit risico’s, voorzichtigheid of controledrang wordt gewerkt. En dat is helemaal geen leuke manier van werken. Het zou geweldig zijn als daar een omslag in komt. Zowel in onze maatschappij als bij families en zorginstellingen.”

 

Maar wat levert het op voor jullie missie?

“Veel tijd! In onze cijfers en projecten zien we dat er nog mooie stappen te zetten zijn. En die stappen leveren tijd op die we nodig hebben voor alle nieuwe cliënten. Neem het vernieuwde MDO-werkproces waarbij we alleen een MDO doen als echt nodig is: dat heeft bij Joris Zorg de tijdsbesteding daaraan meer dan gehalveerd. Ik licht er graag nog een uit: stepped care in de diëtetiek. Door vragen te splitsen in ‘basis’, ‘regulier’ of ‘expert’ kunnen zorgteams met minder tijd beter geholpen worden. Bij basisvragen met een standaard advies en als het nodig is schakelen we direct een van onze experts op een bepaald gebied in. Dat hoeft niet de eigen behandelaar te zijn.”

 

Planning en ondersteuning, waarom is dat nieuw?

“In gespecialiseerde behandeling was vergaand plannen en ondersteunen helemaal niet gebruikelijk. Dat komt omdat het om chronisch complexe vragen gaat, waarin de relatie tussen cliënt en behandelaar en flexibiliteit belangrijk zijn. Dan lijkt het al snel alsof het beter is om alles als behandelaar in eigen hand te houden. Maar als je er echt goed induikt, kan er toch een hoop. Hoe precies, daar moeten behandelaren dan zelf wel heel actief in meedenken. Gelukkig zijn ze daar heel goed in! Ik ben heel benieuwd waar we uit gaan komen op dit vlak.”

 

Ik hoor opvallend weinig over technologie

“Technologie is wel belangrijk, maar geen doel op zich. In het verleden hoorde je vaak mooie verhalen over sexy apparaten. Neem de slimme bril, die de afgelopen jaren heel populair was in de zorginnovatiemedia, maar in de praktijk kon bijna niemand ermee omgaan. Nu breken nieuwe apparaten vanuit de consumentenhoek door en werken ineens heel simpel, omdat ze gemaakt zijn voor de ‘gewone mens’. Die gaan een vanzelfsprekend onderdeel worden van ons werk, waardoor ‘blended werken’ vanzelf groter wordt.”

 

Wat voorspel je voor Novicare over 15 jaar?

“Ik zou het ongelooflijk mooi vinden als er over 15 jaar wordt gezegd dat Novicare de partij is die heel modern werkt, maar ook oorspronkelijke waarden en kwaliteit vasthoudt. Een ideale mix van oud en nieuw, waarmee we continu een stap vooruit nemen en nieuwe dingen proberen. Naast de veranderingen die ik genoemd heb, laat ik me graag verrassen door onze eigen creativiteit!”

 

Novicare begon met een droom, maar wat is de droom van Jet?

“Dat we met elkaar met plezier aan deze missie blijven werken. Ik hoor wel eens: blijft het werk wel leuk. Natuurlijk! Wat een mooi vak en wat een enorme bijdragen aan het leven van cliënten en hun naasten leveren we met elkaar. Dat gaat echt niet weg. En stiekem heb ik wel de ambitie om ook de curatieve zorg te inspireren. Die kunnen ook nog veel van ons leren denk ik.”

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief