Blog ‘Een inspirerend coschap!’

24 juli 2020

Blog ‘Een inspirerend coschap!’

Maya Roek vertelt hoe ze in haar coschap bij Novicare klinisch werken combineerde met organisatie en beleid

 

Afstevenend op de eindstreep van mijn studie geneeskunde, zocht ik verdieping binnen mijn interesse op het gebied van organisatie en beleid. Na een gesprek met Novicare op een carrièrebeurs begreep ik dat zij de mogelijkheid bieden aan behandelaren om klinisch werk te combineren met overstijgende thema’s en projecten, een combinatie die ik zelf in de toekomst ook voor me zie. Ik vroeg of zij ook voor een co-assistent iets kunnen betekenen, waar erg enthousiast op gereageerd werd en zo werd mijn coschap snel geregeld.

 

Toen de coronacrisis begon zag ik samen met andere co-assistenten mijn coschap in duigen vallen. Tot mijn verassing werd ik echter gebeld of ik akkoord was om mijn coschap wat anders in te richten en voor een groot deel vanuit huis te doen. Ik bedacht snel welk deel van mijn kamer door kon als de achtergrond voor virtueel overleg om niet letterlijk een kijkje in mijn studentenkeuken te geven en zo begon ik te midden van de coronacrisis aan een virtueel coschap.

 

Ik kon meekijken bij zowel interne als externe overleggen en projecten. Zo zag ik wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van de samenwerking met een zorgorganisatie, hoe je een behandeldienst toekomstbestendig maakt en keek ik mee bij het managementoverleg van een verpleeghuis over COVID-19. Soms overleggen waar het na afloop duizelde in mijn hoofd. Gelukkig werd ik op zo’n moment vaak gebeld door mijn begeleider om niet alleen de inhoud na te bespreken, maar ook de achterliggende thema’s. Daarnaast kon ik ook meedoen in de kliniek doordat ook patiëntenzorg binnen Novicare voor een groot deel digitaal is opgepakt. Door dit coschap heb ik leren beseffen aan hoeveel voorwaarden moet worden voldaan, om als zorgprofessional op een kwalitatieve en fijne manier je werk te kunnen uitvoeren.

 

Om meer te leren over de strategie van een organisatie kreeg ik de gelegenheid om in gesprek te gaan met verschillende specialisten ouderengeneeskunde en de directeur van Novicare. Ik mocht kritische vragen stellen over hoe het bedrijf is opgezet en de keuzes die zowel op de korte als lange termijn worden gemaakt in de bedrijfsvoering.

 

Kortom: een inspirerend coschap! Ik heb de kans gekregen om meer te leren op het gebied van organisatie en beleid en gezien hoe dit te combineren valt met de kliniek. Met waardevolle tips hoe dit in de toekomst aan te pakken, sloot ik mijn coschap af. Een ervaring die mij als beginnend zorgprofessional verder helpt met de vraag wat voor arts ik wil zijn, buiten het specialisme dat daar bij hoort.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief