Het Generiek Kompas roept op om samen te werken aan kwaliteit van zorg voor mensen met een zorgvraag en daarbij de wensen en behoeften van de cliënt centraal te stellen. Welke kansen biedt dat voor het opnameproces?
“Zoals onze directeur Jet Wiechers aangaf in een eerder interview is dit een belangrijke bouwsteen, maar ook een gevoelige. Het centraal stellen van de wensen en behoeften van de cliënt is namelijk niet iets nieuws, maar vormt de kern van ons vak. We hoeven dus niet het roer volledig om te gooien, maar het kan altijd beter natuurlijk. Ik zie deze bouwsteen vooral als een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan en het opnameproces ’hernieuwd’ vorm te geven.
Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig om de afspraken over het aanleveren van medische gegevens te evalueren, bij te stellen en waar nodig aan te scherpen. Daarbij leggen we de nadruk op welke gegevens er al zijn. Nu worden standaard gegevens, die bekend zijn bij eerdere zorgaanbieders, vaak opnieuw uitgevraagd omdat dossiers te uitgebreid zijn of de overdracht ervan te ingewikkeld is. We onderzoeken of we kunstmatige intelligentie hierbij veilig ondersteunend kunnen inzetten, bijvoorbeeld voor het samenvatten van huisartsgegevens en de vertaling naar acties die we moeten oppakken of juist kunnen laten. Denk in dat laatste geval aan controles die de huisarts recent heeft gedaan, die hoeven wij bij opname natuurlijk niet nog eens over te doen.
Uiteindelijk wil iedereen vanuit overzicht en vertrouwen het goede gesprek aangaan met de cliënt, op het meest passende moment. Dat betekent afscheid nemen van vinklijstjes en dus echt een gesprek voeren waarin je de goede vragen stelt: wat als u valt en u breekt iets? Wat als u een hartstilstand krijgt? Alleen zo kun je aansluiten bij de wensen en behoeften van de cliënt. Het Generiek Kompas helpt om die gesprekken op gang te brengen en de zorgvraag nog meer leidend te laten zijn.”