Nieuws

26 juni 2024

In gesprek met: GZ-psycholoog in opleiding Leonie van de Munt

Na haar afstuderen koos psycholoog Leonie van de Munt er bewust voor om in de ouderenzorg te gaan werken. Na een kort uitstapje naar de GGZ, is ze weer terug in de ouderenzorg én werkt daarnaast met een andere bijzondere doelgroep. Ook is haar wens om de GZ-opleiding te volgen werkelijkheid geworden. Hoe bevalt haar werk en de combinatie tussen werken en studeren?

 

Leonie van de Munt, GZ-psycholoog in opleiding

“Veelzijdig, flexibel en multidisciplinair”, zo omschrijft Leonie haar werk als psycholoog bij Novicare. “Van diagnostiek tot behandeling tot indicatiestelling: alle facetten komen voorbij. Als psycholoog werk ik verder veel mediatief en help zo mee met het optimaliseren van het contact tussen de zorg en cliënt. Het kan voor de cliënt echt een wereld van verschil maken om het hele zorgteam daarin op één lijn te krijgen. Geweldig vind ik dat. Ik doe dat bij verschillende zorgorganisaties. Ook dat maakt mijn werk enorm veelzijdig. Mijn uren zijn vrij flexibel in te delen en ik kan deels vanuit huis werken. Ik werk in een multidisciplinair team van behandelaren en we leren enorm veel van elkaar. En mist één van ons kennis op een bepaald vlak? Dan is in de organisatie altijd wel iemand beschikbaar met de kennis die we nodig hebben. Zelf bel ik regelmatig even iemand om met me mee te denken over een casus.”

 

Veelzijdigheid

Leonie koos bewust voor de ouderenzorg. “In mijn studietijd werkte ik in de thuiszorg. Daar ontdekte ik hoe leuk de oudere doelgroep en hoe veelzijdig het werkveld in de ouderenzorg is”, vertelt Leonie. Toen ze bij Novicare kwam werken, werd dat werkveld verder uitgebreid. “Ik werk een gedeelte van mijn week bij het Leger des Heils. Dat is net wat anders dan anders, omdat we hier veel te maken hebben met verslaving, psychiatrische ziektebeelden en sociaal-maatschappelijke problematiek. De behandeling die ik de cliënten bij het Leger des Heils bied, ziet er dan ook vaak anders uit dan die in de reguliere ouderenzorg. Hier geef ik vaker EMDR of cognitieve gedragstherapie. In de reguliere ouderenzorg ondersteunen we vooral het zorgteam bij het omgaan met (gedrags)problematiek. Ik zie de combinatie van deze twee dan ook als de ideale indeling van mijn werk. Het biedt veel afwisseling en daar hou ik van.”

 

 

“Ik voel nu veel meer vrijheid in hoe ik mijn behandelingen inricht.”
– Leonie van de Munt, GZ-psycholoog in opleiding

 

 

Meer vrijheid

“Voordat ik hier kwam werken, was ik kort werkzaam in de GGZ”, vertelt Leonie. “Ik wilde graag wat directer behandelen en hoopte dat daar te kunnen vinden. Ik had interessante cliënten, maar wat me tegenstond was het protocollair werken. Bij een bepaald protocol hoort een bepaalde manier van behandelen en bepaald aantal behandelingen. Er is minder ruimte voor je eigen inzichten en invulling. Nu voel ik veel meer vrijheid in hoe ik mijn behandelingen inricht en hoeveel sessies iemand bijvoorbeeld nodig heeft. Dat doet wat met je werkplezier. Wat me ook enthousiast maakte toen deze baan op mijn pad kwam, is dat er hier echt in je wordt geïnvesteerd. Je krijgt de ruimte om je te blijven ontwikkelen als professional. Iets dat ik enorm belangrijk vind en dat ik, nu ik hier werk, ook echt zo ervaar.”

 

Werken en studeren

In het eerste jaar dat Leonie bij Novicare werkte, volgde ze de basisopleiding EMDR. Inmiddels is ze in opleiding tot GZ-psycholoog. “Dat wilde ik al heel lang en ik ben dan ook enorm blij dat ik nu die kans heb gekregen. De opleiding biedt me nieuwe kennis en inzichten die ik direct kan toepassen in mijn werk. In deze opleiding ben je volop bezig met je eigen ontwikkeling als persoon en professional, ondersteund door supervisie en werkbegeleiding. Het uitwisselen van ervaringen met een groep gelijkgestemden uit allerlei settings in de ouderenzorg is bovendien enorm waardevol. En ja, soms is de combinatie van werken en studeren pittig, dat zal ik niet ontkennen. Maar door de praktische toepasbaarheid van de inhoud, de flexibiliteit in mijn werk en mijn eigen motivatie is het zeker te doen. Ik ben enthousiast over de stappen die ik zet en kijk uit naar mijn toekomst ná de opleiding. Hopelijk kan ik op den duur werkbegeleiding bieden om ook andere aankomende GZ-psychologen te helpen opleiden. Ik merk zelf hoe belangrijk dat is. Straks wil ik dat stokje graag overnemen.”

 

Ben jij benieuwd geworden naar het werken bij Novicare? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een goed gesprek of een praktijkbezoek.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief