Nieuws

26 juli 2023

Nog beter toegerust als medisch leider door nieuwe leergang

Het vak van de specialist ouderengeneeskunde maakt grote ontwikkelingen door. Begin 2021 riep Actiz daarom bestuurders van zorgorganisaties in de ouderenzorg op om specialisten ouderengeneeskunde beter te positioneren en waarderen. Een oproep waar we blij mee waren, want we herkenden de dynamiek waarin zorgorganisaties zich begeven als geen ander. Om onze specialisten ouderengeneeskunde (SO) nog beter toe te rusten in hun rol als medisch leider bij onze samenwerkingspartners, ontwikkelden we een leergang medisch leiderschap. SO’s Anne Lefebre en Yodit Araia volgden onderdelen van deze leergang op maat.

 

“Iedere medisch leider vult zijn of haar taak net wat anders in, maar in de kern doen we hetzelfde: we vervullen een overstijgende functie en houden in het oog wat goed gaat en wat beter kan wat betreft kwaliteit en innovaties. En dat doen we gevraagd en ongevraagd”, vertelt Anne Lefebre. Sinds ruim vijf jaar is ze werkzaam bij Novicare als specialist ouderengeneeskunde voor meerdere locaties in de regio West-Nederland. Bij drie van die locaties is Anne medisch leider. Hiervoor werkte ze jarenlang elders, ook als specialist ouderengeneeskunde. Hoewel het zorglandschap en de rol van de SO verandert, is de rol van de SO als medisch leider geen nieuwe binnen Novicare. Anne vertelt: “Bij Novicare werkten we al ruim voor het begrip ‘medisch leider’ landelijk in beeld kwam op deze manier. Wij positioneren de SO als gesprekspartner van het bestuur van onze samenwerkingspartners. Inmiddels is dat ook explicieter opgenomen in onze samenwerkingsafspraken, dat nog beter vastleggen is voor ons dus eigenlijk de grootste verandering geweest.”

 

Quote Yodit Araia en Anne LefebreEen leergang op maat

Om ervoor te zorgen dat de leergang goed aansluit op wat onze SO’s nodig hebben om de rol van medisch leider in te vullen, gingen we met hen in gesprek. Dit vormde de basis voor de leergang medisch leiderschap, welke bestaat uit webinars en fysieke trainingen op het gebied van vakinhoud én competenties en vaardigheden. “Het leuke van deze leergang is dat je bewust de onderdelen kunt volgen waarin jij nog kunt groeien”, vertelt Anne. “Heb je bepaalde expertise al in huis? Dan laat je dat onderdeel zitten. Ervaren SO’s zullen dus waarschijnlijk minder onderdelen volgen dan degenen die korter werkzaam zijn als SO.” Om te bepalen welke onderdelen het beste gevolgd kunnen worden, doen de SO’s vooraf een competentiescan. Yodit Araia, sinds februari 2023 werkzaam als SO en toen direct begonnen bij Novicare, is heel duidelijk over welke onderdelen ze wil volgen: “Allemaal! Ze vormen een mooie verdieping op wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding.” De leergang was al begonnen vóór zij in dienst kwam. “Gelukkig kan ik de webinars terugkijken. Wanneer de trainingen op locatie opnieuw georganiseerd worden, meld ik me daar graag voor aan.”

 

De juiste vragen

Yodit heeft tot nu toe één fysieke training gevolgd: verandermanagement en organisatiedynamiek. “Wat ik daaruit heb meegenomen is: stel de juiste vragen om de juiste diagnose te stellen, óók wanneer het aankomt op de organisatie. Ik kon een casus inbrengen waarbij we als groep stil hebben gestaan, dat was heel fijn. Ik hoorde van de andere SO’s wat zij in mijn situatie zouden doen en kreeg handvatten aangereikt om een goede analyse van het probleem te kunnen maken. Ik besefte daarnaast dat ik van nature geneigd ben heel hard te gaan werken wanneer dingen anders lopen. Maar wat ik dan juist niet moet doen is taken overnemen van anderen – daarmee help ik de organisatie, mijn collega’s én mezelf niet.” De opgedane vaardigheden uit de training, nam Yodit mee naar de locatie waar ze medisch leider is. “In overlegsituaties val ik nu meer terug op de basis: wat zijn onze werkafspraken? Wat ligt bij mij en wat ligt bij jullie? En daarbij communiceer ik helder binnen welke kaders ze me kunnen inschakelen wanneer ze me nodig hebben. Ik voel me daarin nu een stukje zekerder.”

 

Kennis bewust inzetten

Ondanks Anne’s ruim aanwezige ervaring als SO, ervaart ook zij de meerwaarde van de leergang. “Wat ik vooral heb mogen leren van de leergang is meer op de onderstroom te letten: wat gebeurt er om me heen? Waarom wordt het ene gezegd en het andere gedaan? En hoe krijg ik mensen nu bereid om een verandering door te voeren én zover dat ze snappen waarom dat belangrijk is? Waar ik eerder vooral vanuit intuïtie werkte, uiteraard ondersteund door mijn theoretische kennis en werkervaring, is wat ik doe nu veel meer gestaafd door kennis en vaardigheden. Dat betekent niet per se dat mijn aanpak nu heel anders is, maar ik zet mijn kennis en vaardigheden wel bewuster in. Ook biedt het me meer zekerheid in het omgaan met uitdagende situaties.” Anne benoemt ook een ander pluspunt van de leergang. “Het samen leren met mijn collega’s is ook heel waardevol. De hoeveelheid expertise die dan aanwezig is in zo’n ruimte is enorm. Ook omdat naast SO’s ook VS’en en PA’s onderdelen van de leergang kunnen volgen die voor hen relevant zijn. En dan leer je niet alleen van de leergang, maar ook echt van elkaar.”

 

Stevige basis

Inmiddels is het laatste onderdeel van onze eerste leergang medisch leiderschap afgerond. Op basis van de ervaringen en tips van de deelnemers wordt deze aangescherpt en verfijnd, waarna deze weer zal gaan plaatsvinden. Yodit: “Eén van mijn redenen om te kiezen voor Novicare, was het scholingsaanbod. Er is veel ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen, onder andere op het gebied van medisch leiderschap. Deze leergang helpt je bij het verstevigen van je basis als medisch leider – ik voel me daar goed in ondersteund”. Anne sluit zich bij haar aan: “Ik ben enorm enthousiast over deze leergang: het is een heel mooi programma dat alle aspecten van het medisch leiderschap bestrijkt. De leergang maakt je zekerder als arts, mens en als medisch leider. Een mooie volgende stap zou een verdiepingsslag zijn: hoe meer skills en handvatten je in huis hebt, hoe beter. Want niemand is ooit uitgeleerd.”

 

Ben jij benieuwd geworden naar het werken bij Novicare en de scholingen die wij aanbieden? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een goed gesprek of een praktijkbezoek. 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief