Nieuws

16 juli 2021

Samen werken aan kwaliteit

Marcell Verboom, bestuurder Zorggroep OldaelToen Marcel Verboom zo’n drie jaar geleden aantrad als bestuurder bij Zorggroep Oldael stond de zorginstelling uit Den Haag onder toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Niet onterecht vond Verboom, want de kwaliteit van de zorg liet inderdaad te wensen over, zo geeft hij aan. “Voor mijn tijd stonden we zelfs onder verscherpt toezicht. We zijn een kleine zorginstelling en hebben zelf vaak te weinig power in huis voor het leveren van bepaalde specialistische zorg. Zeker als je achterstanden moet rechttrekken zoals die bij ons speelden, kom je in de knel, wil je alles zelf doen.”

 

Intensieve samenwerking

Om de broodnodige kwaliteit weer te kunnen borgen, sloeg Oldael de handen ineen met Novicare. Een beslissing waar Oldael veel vruchten van heeft geplukt, zo zegt Verboom “We hebben echt een klik met de mensen van Novicare met wie we werken. Ze zijn sociaal vaardig en we kunnen elkaar goed recht in de ogen aankijken wat erg fijn is bij een zeer intensieve samenwerking zoals die van onze partijen. Voor ons is het bovendien een groot voordeel dat Novicare vaker met kleinere instellingen werkt. Daardoor weten ze precies wat er in een organisatie als die van ons kan spelen.”

 

Samen met Novicare maakte Oldael een grote efficiencyslag. Ook werd het Multidisciplinair Overleg (MDO) met huisartsen gestroomlijnd. “Daarnaast heb ik de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) van Novicare voorgedragen als lid van de commissie Kwaliteit en Veiligheid. Het was voor mij een verademing omdat hierdoor een dokter met praktijkervaring en kennis van de kwaliteit op de werkvloer dit rechtstreeks kon gaan vertalen naar het niveau van de Raad van Toezicht. Het vergt wederzijds vertrouwen om de SO een wezenlijk onderdeel te laten zijn van je kwaliteitssysteem. Maar vooral word je er samen beter van.”

 

Hiernaast werden onder begeleiding van een arts van Novicare veel medewerkers van Oldael geschoold in bijvoorbeeld het maken van medische notulen. “Op die manier wordt er voor ons een stukje continuïteit geborgd. Het is wat mij betreft een mooi voorbeeld van het ondernemend denken van de mensen van Novicare. En dan bedoel ik ondernemend niet als iets negatiefs, maar juist als een eigenschap waardoor je mogelijkheden ziet.”

 

Weer vooruitkijken

De Inspectie is inmiddels de deur uit bij Oldael en veel onvolkomenheden in de organisatie zijn rechtgetrokken, stelt Verboom ondertussen vast. Dit had Oldael niet zonder Novicare kunnen doen, meent de bestuurder. “Wij zien Novicare eigenlijk niet als een aparte dienst, maar echt als vast onderdeel van onze organisatie. Nu we de kwaliteit samen weer op orde hebben, kunnen we weer vooruitkijken. Bijvoorbeeld naar nieuwbouw, wat hopelijk ook voor onze bewoners weer gaat zorgen voor een grote kwaliteitsimpuls.”

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief