Nieuws

25 februari 2025

Slimmer samenwerken met de vakgroep Mobiliteit

Sinds afgelopen jaar hebben de vakgroepen Ergotherapie en Fysiotherapie zich binnen Novicare verenigd onder de noemer Mobiliteit. Samen ontwikkelden ze een efficiëntere en effectievere manier van werken, met behoud van eigen deskundigheid binnen ieders vakgebied. Ergotherapeut Anne van Elderen en fysiotherapeut Dionne Broere vertellen over de voordelen van dit slimmere samenwerken voor cliënten, zorgorganisaties en behandelaren.

 

“De overlap tussen de taken die een ergotherapeut en fysiotherapeut oppakken groeit. Bovendien hebben we elkaar nodig om de beste zorg te kunnen bieden aan onze cliënten”, vertelt Anne. Ze is sinds tweeënhalf jaar vanuit Novicare werkzaam bij verschillende zorglocaties in het westen van het land. “In de praktijk zie je vaak dat een ergotherapeut en fysiotherapeut naast elkaar werken. Bij Novicare werken we juist nauw samen in duo’s en betrekken elkaar bij interventies. We bekijken dan bijvoorbeeld samen hoe we iemands houding kunnen verbeteren, in plaats van dat Dionne als fysiotherapeut wordt benaderd voor een hulpvraag over mobiliteitsproblemen bij de cliënt en ik de cliënt afzonderlijk zie voor vragen over participatie of ergonomie. Dit werkt veel efficiënter, wat ook weer fijner is voor de cliënt en de zorg. Ook volgen we samen relevante scholingen.” Dionne, fysiotherapeut bij Novicare en sinds vier jaar werkzaam bij verschillende zorgorganisaties in dezelfde regio, vult haar aan: “Door interdisciplinair samen te werken, komen we veel sneller bij de oorzaak van het probleem waar de cliënt mee kampt. Anders loop je het risico aan symptoombestrijding te doen. Onze samenwerking voorkomt dat.”

 

Deskundigheid in kaart

De vakgroep Mobiliteit zocht naar een uniforme werkwijze waarmee de ergotherapeuten en fysiotherapeuten niet alleen optimaal kunnen samenwerken, maar ook ieder hun deskundigheid ten volste kunnen inzetten. “We werken als vakgroepen interdisciplinair samen, om zo optimaal mogelijk bij te dragen aan de kwaliteit van leven van de cliënt en diens comfort”, vertelt Anne. “We brachten in kaart welke hulpvraag thuishoort bij de ergotherapeut of de fysiotherapeut en welke juist in samenwerking opgepakt moet worden, of door bijvoorbeeld een beweegagoog of ergocoach. Dit hebben we inzichtelijk gemaakt in een mobiliteitsschema, waarin direct duidelijk is voor welke vraag je bij wie kunt aankloppen.” Dionne vult aan: “Dit is ook heel handig voor medisch behandelaren. Zij zien nu in één opslag voor welke vragen wij als fysio- en ergotherapeuten inzetbaar zijn. Zo wordt altijd de persoon met de juiste expertise bij de zorgvraag betrokken, wat betere kwaliteit van zorg voor de cliënt oplevert.”

 

Coaching on the job

De duidelijkheid over taakverdeling creëert meer ruimte voor het benutten van expertise. “We doen veel aan coaching on the job”, vertelt Anne. “We denken mee over hoe we de belasting zo laag mogelijk kunnen houden voor cliënt en zorg, en geven adviezen over bijvoorbeeld ADL, PDL, transfers, valrisico’s en lig- en zithoudingen. Zo coachen we het zorgteam.” Dionne: “Behandeldoelen integreren we in de dagelijkse bezigheden. Als er bijvoorbeeld geoefend moet worden met het herstel van spieren en mobiliteit, dan geven we een advies over hoe dit verwerkt kan worden in de ADL. Dit evalueren we op de vaste momenten waarop we aanwezig zijn. Als het toch anders loopt dan gedacht, zijn we tussendoor bereikbaar voor vragen.”

Ergotherapeut Anne van Elderen (links) en fysiotherapeut Dionne Broere (rechts) samen aan het werk

 

 

“Onze samenwerking voorkomt symptoombestrijding: door interdisciplinair samen te werken, komen we veel sneller bij de oorzaak van het probleem waarmee de cliënt kampt.”
– Dionne Broere, fysiotherapeut bij Novicare

 

Kennisoverdracht en taakvolwassenheid

Naast hun werk als behandelaren zetten Anne en Dionne zich in voor kennisoverdracht naar zorgteams. “We geven samen bijvoorbeeld een til- en transferscholing”, vertelt Dionne. “We leggen daarbij niet alleen het technische aspect van tillen en transfers uit, maar vertellen bijvoorbeeld ook over de verschillende mobiliteitsklassen, haptonomie en wat het zorgteam van de samenwerking met ons kan verwachten. Ze weten hierdoor beter wat ze zelf kunnen oppakken, hoe en waarom, wat zorgteams helpt taakvolwassener te worden.”

 

Doordat Anne en Dionne zowel de scholing geven als in de praktijk werkzaam zijn bij de zorgorganisatie, kunnen ze goed inspelen op vragen. Dionne: “We bespreken ook altijd casussen tijdens de scholing en doordat we de cliënten en de situatie kennen, kunnen we direct meedenken. Dat maakt het heel concreet en toepasbaar.” Anne: “Bij een zorgorganisatie waar we al langer werkzaam zijn en deze scholing vaker geven, vragen we steeds waar extra behoefte aan is. Dat kan bijvoorbeeld gaan over tips voor het specifieke gebruik van een bepaald hulpmiddel. Zo laten we de scholingen direct aansluiten op de praktijk.” Dionne vult aan: “Hoe beter mobiliteit en belasting worden meegenomen in de dagelijkse zorg, hoe minder klachten en complicaties op de lange termijn. Dit draagt bij aan het welzijn van cliënten en ontlast de zorgteams. Bovendien sluit het goed aan bij onze visie: als de basiszorg goed is ingericht, kunnen wij ons focussen op de complexere hulpvragen waarbij onze expertise nodig is.”

 

Stepped care als houvast

Om deze manier van samenwerken te laten slagen, is het implementeren van een stepped care werkwijze een belangrijke voorwaarde. Hierbij doe je direct wat passend is voor de cliënt en laat je alle zorgprofessionals doen waar ze goed in zijn en bevoegd voor zijn. “Een stepped care werkwijze biedt houvast”, vertelt Anne. “Door stepped care goed te integreren binnen de organisatie en waar nodig extra deskundigen zoals een beweegagoog of ergocoach in te zetten, kan ieder zich bezighouden met z’n expertise en werken we samen veel efficiënter.”

 

 

“Door stepped care goed te integreren binnen de organisatie en waar nodig extra deskundigen zoals een beweegagoog of ergocoach in te zetten, kan ieder zich bezighouden met z’n expertise en werken we samen veel efficiënter.”
– Anne van Elderen, ergotherapeut bij Novicare

 

 

Volgende stappen

De vakgroep Mobiliteit blijft zich ook de komende tijd verder ontwikkelen. Stepped care is hierin een belangrijk thema. Dionne: “Het is een toekomstbestendige manier van het organiseren van zorg en draagt bij aan het borgen van continuïteit van zorg. De inzet van de juiste deskundigheid op het juiste moment is het uitgangspunt. Om hierin weer een volgende stap te kunnen zetten, brengen we samen met onze samenwerkingspartners in kaart wat al goed loopt en welke ontwikkelingskansen er nog zijn.” Ze vervolgt: “In het algemeen kijk ik ernaar uit om met iedere locatie waar ik werk het komende jaar weer een nieuwe stap te zetten richting toekomstbestendige behandeling.” Anne besluit: “Wij willen bijdragen aan goede zorg voor iedereen die die nodig heeft. Door slim samen te werken op nieuwe manieren, kunnen we echt het verschil maken.”

 

Wil jij het anders werken bij Novicare eens in de praktijk ervaren? Neem dan een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een meeloopdag(deel) of een goed gesprek met één van onze behandelaren.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief