Nieuws

31 oktober 2022

Zorg slimmer organiseren met de slimme bril

Begin dit jaar startten we een ontdekkingstocht: hoe kunnen we met de inzet van technologie processen efficiënter inrichten? We deden een pilot met onze samenwerkingspartners St. Jacob en de Reigershoeve, en een zorgorganisatie uit dezelfde regio (Kennemerhart). Tijdens de geplande zorg én spoedzorg deden we eerste ervaringen op met de ‘slimme bril’ en mobiele bloedanalyseapparatuur. We zijn enthousiast!

 

Een witte man met donkerbruin haar en een donkerbruine baard kijkt door een loep. Hij draagt een oranje trui en staat voor een helderblauwe wand.Dat behandeling op afstand mogelijk is en de druk kan verlichten op onze behandelaren, dat bevestigt specialist ouderengeneeskunde Harriet Zuiderduin. Ze gebruikte de Smart Glass, ook wel de slimme bril genoemd, bij haar visites en voor spoedvragen tijdens de vakantiewaarneming van een collega. “Met deze bril kun je meekijken met de zorg en inzoomen, bijvoorbeeld op een specifieke plek op het lichaam. Daardoor kun je in een aantal gevallen gebruikmaken van je klinische blik terwijl je niet fysiek aanwezig bent. Bij klachten van een huidafwijking en een bultje op het ooglid kon ik op deze manier een diagnose stellen, maar ik heb ook goed kunnen beoordelen hoe benauwd of ziek een cliënt was.” zo licht Harriet toe. “Bovendien zorgt het voor meer rust. Bij de cliënt omdat er minder mensen tegelijk aan het bed zijn, maar ook bij de zorg of familie omdat je snel even kunt meekijken. Zo werd ik recent gebeld over een cliënt die ziek werd door een huidinfectie en inmiddels antibiotica kreeg na beoordeling door een collega. De huidinfectie breidde zich de dag erna uit, waarop het zorgteam mij belde. Dankzij de slimme bril kon ik op afstand meekijken en, net als mijn collega, de diagnose wondroos stellen. Aan het behandelplan hoefde ik dus niets te veranderen. Wel kon ik de zorg en familie gerust stellen. Ook scheelde het mij veel reistijd omdat ik niet naar locatie hoefde.”

 

De juiste expertise op het juiste moment

De eerste ervaringen maakten helder dat er vooral voordeel te behalen is bij spoedvragen. Juist dan is het mogelijk om met behulp van de innovatieve bril medisch behandelaren efficiënter in te zetten. Het vergroot de flexibiliteit en snelheid van interventie en de reistijd vermindert. Ook zagen we dat assistentie op afstand zorgt voor een versterkte kennisoverdracht van medisch behandelaar naar de verzorgende wat ten goede komt aan de kwaliteit van zorg. St. Jacob en Kennemerhart gebruiken naast de slimme bril ook mobiele bloedanalyseapparatuur. Zowel behandelaren als zorgmedewerkers zijn geschoold in het gebruik hiervan. Omdat bloedwaardes nu op locatie gemeten worden, is de informatie die van invloed is op het behandelbeleid nu snel beschikbaar. Een medisch behandelaar kan daardoor (eventueel op afstand) snel een diagnose stellen. Dat voorkomt escalaties of zorgt ervoor dat kwetsbare ouderen niet onnodig naar de eerste hulp worden gestuurd. Dat zijn enorme voordelen en verbeteren de kwaliteit van leven aanzienlijk.

 

Ervaring positief beoordeeld met een 7,9

Begin september kwamen de deelnemers van de pilot bij elkaar om te evalueren. “We hebben opgehaald voor welke situaties ze de slimme bril en het bloedanalyseapparaat hebben ingezet. Wat ging goed en wat kan beter?” vertelt Novicare-projectleider Juliette Broersen. “Fijn om elkaar hierin te inspireren en de intentie te zien om als team aan de slag te gaan met verbeterpunten. Met een gemiddeld cijfer van een 7,9 kunnen we wel zeggen dat de ervaring positief was. In alle gevallen had het gebruik van de bril meerwaarde boven een telefonisch consult. Het blijkt nog wel een uitdaging te zijn om de Smart Glass en de bloedanalyseapparatuur te gebruiken in de primaire werkprocessen. Daar besteden we de komende tijd aandacht aan. We kijken dan ook of we de slimme bril kunnen gebruiken bij andere medische processen zoals tijdens ANW-diensten, zo sluit Juliette Broersen af.

 

Wil je meer weten over het gebruik van de slimme bril of de bloedanalyse-apparatuur? Neem gerust een kijkje in onze keuken en vraag een Tussendoortje aan!

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief