Nieuws

29 april 2024

Opleidingsplek voor arts verstandelijk gehandicapten: een dubbele kans

Samen met onze samenwerkingspartner Reinaerde leiden we sinds een halfjaar een arts in opleiding op tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Het bieden van een opleidingsplek is belangrijk in deze tijd van toenemend tekort aan artsen VG. Daarnaast kunnen Novicare en Reinaerde artsen in opleiding zo kennis laten maken met toekomstbestendige werkwijzen. “Ik leer hier een hele nieuwe kant van de zorg voor mensen met een beperking kennen.”

 

Marijke van Kraaikamp (links) en Daniëlle Meijer (rechts)

Marijke van Kraaikamp (strategisch manager Zorginhoud en Dienstverlening bij Reinaerde) en Daniëlle Meijer (bestuurder bij Reinaerde) zijn het roerend eens: het is belangrijk om je steentje bij te dragen in het oplossen van de dubbele spagaat waarin de zorgsector verkeert. Het aantal zorgvragen stijgt, terwijl het aantal behandelaren daalt. “Het is daarom van belang om opleidingsplekken te creëren zodat we voldoende mensen kunnen opleiden”, vertelt Marijke. “Daarnaast houden we ons – in samenwerking met Novicare – bezig met het toekomstbestendig inrichten van onze zorg. Wij doen dat onder andere met Policare: een regionale vg-poli waar cliënten met een beperking terecht kunnen, ongeacht waar zij wonen. Alle zorg die wij verlenen is bovendien ingericht volgens het stepped care principe. De cliënt krijgt de zorg die hij nodig heeft, afgestemd op de persoonlijke situatie en niet zwaarder dan noodzakelijk.” Daniëlle vult aan: “Het is met het oog op de toekomst heel waardevol voor een arts om hier tijdens de opleiding al ervaring mee op te doen.”

 

Voordelen

Arts in opleiding tot arts VG (AIOS VG) Renske Corsten plukt er de vruchten van. “Ik vind het enorm leuk om hier een kant van de gehandicaptenzorg te ervaren die ik nog niet kende”, vertelt Renske. “Vooral op het gebied van stepped care, daarin is Reinaerde naar mijn idee echt al heel ver. Het regiebehandelaarschap van de cliënten die wonen bij Reinaerde ligt bijvoorbeeld grotendeels bij de verpleegkundig specialist of huisarts, in plaats van bij de arts VG. Daar moest ik even aan wennen, maar ik zie er nu zeker de voordelen van in. Als arts VG kun je je daardoor bezighouden met meer specialistische vraagstukken waarbij jouw expertise echt nodig is. En krijg je toch een vraag door via de verpleegkundig specialist of huisarts? Dan kun je erop rekenen dat het een gerichte vraag is die goed is voorbereid.”

 

 

“Ik gun artsen in opleiding dat ze zien dat het anders kan: de juiste zorg op de juiste plek, werk doen waar je energie van krijgt, balans in je werk.”
– Janneke Swinkels, arts voor verstandelijk gehandicapten en opleider

 

 

Het kan anders

Renske Corsten (links) en Janneke Swinkels (rechts)

Arts VG Janneke Swinkels, die vanuit Novicare werkzaam is bij Reinaerde, is blij met haar rol als opleider. “Ik heb al jarenlang de wens om opleider te zijn, omdat ik zo enthousiast ben over mijn vak. Als arts VG werk je met een prachtige en enorm diverse, maar vaak ook kwetsbare doelgroep. Ik vind het belangrijk dat er ook in de toekomst goede zorg voor hen beschikbaar is”, vertelt ze. “Om dat mogelijk te blijven maken, moeten we anders werken dan we lang hebben gedaan. Daar bouwen wij hard aan, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Denk maar aan de regionale poli. Wanneer je zoiets moois opzet, is het essentieel om deze kennis beschikbaar te stellen aan artsen in opleiding. Ik gun hen dat ze zien dat het anders kan: de juiste zorg op de juiste plek, werk doen waar je energie van krijgt, balans in je werk. Het levert mij in ieder geval veel werkplezier op.”

 

Sleutel in samenwerking

Marijke besluit: “De sleutel zit in het samen doen. Door de heersende schaarste kunnen we veel niet meer alleen doen. Ik denk dat we dat ook niet moeten willen, want samen bereik je zo veel meer. Bij Reinaerde hebben we een mooie basis gelegd waar een AIOS op mag landen, Novicare brengt veel expertise mee. Dat voegen we samen.” Daniëlle vult aan: “Wij geloven dat we met onze werkwijzen én met de juiste samenwerkingen schaarste voor een groot deel kunnen oplossen. Maar niet alleen dat. Werken met mensen met een verstandelijke beperking is heel uitdagend en biedt je de breedte van het vak. Daar nemen we artsen in opleiding ook heel graag in mee.”

 

Over Reinaerde

Wonen, werk, behandeling en begeleiding, logeren en dagbesteding, voor jong en oud. Zorgorganisatie Reinaerde verzorgt begeleiding en behandeling om bij te dragen aan de kwaliteit van bestaan voor zo’n 3.600 cliënten met een beperking. Met 2.600 collega’s in alle 26 gemeenten van de provincie Utrecht bouwt Reinaerde aan een betere wereld waarin iedereen een rol van betekenis heeft. Samen met cliënten en hun familie en samen met andere zorgpartners.

 

Benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden bij Novicare?

Ontdek ons scholingsaanbod of vraag een gesprek aan met een van onze behandelaren via Kijkje in de keuken. Je bent van harte welkom.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief