Nieuws

27 december 2022

Werken aan optimale Geriatrische Revalidatiezorg

Novicare biedt steeds vaker Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) aan. Een waardevolle tak van zorg waarbinnen veel deskundigheid aanwezig is, maar een die ook kwetsbaar en soms lastig te organiseren blijkt. Dat bleek uit gesprekken die wij voerden met verschillende zorgorganisaties. Novicare wil bijdragen aan landelijke optimale revalidatiezorg. Kennisuitwisseling en stabiliteit bieden is volgens ons de eerste stap.

 

De uitdagingen

GRZ-afdelingen zijn vaak slechts een klein onderdeel van de organisaties waaronder zij vallen. Binnen teams die klein zijn, is uitval of vertrek van één van de behandelaren direct voelbaar: soms bij de cliënt, vaker nog binnen het zorgteam. Dit maakt de GRZ tot een kwetsbare tak van zorg. Bovendien is de GRZ een heel eigen vakgebied binnen de ouderengeneeskunde, wat vraagt om een specifieke wijze van organiseren. Gelukkig staat bij veel organisaties het optimaliseren van zorg en het ontwikkelen van efficiënte, nieuwe werkwijzen hoog op de agenda. Maar hoe investeer je als behandelaar tijd in het in kaart brengen van die kennis wanneer het dagelijkse werk roept? Een uitdaging die voor velen herkenbaar is.

 

Continuïteit, stabiliteit en kennisuitwisseling

Ons unieke concept zorgt ervoor dat we actief kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de geriatrische revalidatiezorg. We hebben een grote medische vakgroep en kunnen daardoor eenvoudiger continuïteit en stabiliteit van de medische bezetting bieden. Daarnaast vindt kennisuitwisseling gemakkelijk en laagdrempelig plaats. Onze medici werken op meerdere locaties en ervaren hoe verschillende GRZ-instellingen de zaken hebben georganiseerd. Hoe ziet het zorgpad eruit, hoe zien planningsschema’s eruit, welke afspraken zijn er gemaakt over MDO’s en hoe regel je spoed het handigste? Deze ervaringen en verbeterpunten delen we onderling en met de organisaties waarmee we samenwerken. Ook zorginhoudelijke kennis wisselen we uit. Een cliënt met een bijzonder revalidatieprofiel? Een medisch behandelaar kan voor advies contact leggen met een collega uit de vakgroep die hier meer ervaren in is. Verder geven we een aantal medici ruimte om extern kennis op te halen, zoals onze specialisten ouderengeneeskunde Lotte Vonken en Sabrina Winkelaar deden bij Vivium.

 

Kennis bundelen

Novicare wil al deze medisch inhoudelijke kennis bundelen over organisaties heen en werkt momenteel bij een aantal samenwerkingspartners op deze wijze. Ons doel is ervoor zorgen dat kennis paraat is voor ieder die er behoefte aan heeft. Dit draagt bij aan het werkplezier van behandelaren en zorgmedewerkers en er blijft meer ruimte over voor de daadwerkelijke zorg voor onze cliënten. De eerste ervaringen zijn positief.

 

Specialisten ouderengeneeskunde Lotte Vonken en Sabrina Winkelaar zijn vanuit Novicare werkzaam in de GRZ. Wat trekt hen aan in deze vorm van zorg? En welke bijdrage leveren zij aan het toekomstbestendig houden ervan? Je leest erover in dit interview.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief